Slovenski etnografski muzej

Roma Routes logo

Evropska pot romske kulture in dediščine

Slovenski etnografski muzej kot partner sodeluje v projektu Sveta Evrope z naslovom Evropska pot romske kulture in dediščine.

Evropska pot romske kulture in dediščine
je projekt mreženja in komunikacije. Njen cilj je podiranje pregrad med Romi in ne-Romi s spoznavanjem romskih kultur kot dela splošno uveljavljenih in ne kot marginalnih kultur evropskih družb in omogočiti priložnosti za neposredna srečevanja med Romi in ne-Romi.
Romska pot ima dve obliki: ena se ukvarja z romsko zgodovino in spominom in vključuje predvsem muzeje. Druga oblika, ki predstavlja bolj inovativno obliko »poti« pa se ukvarja z organiziranjem romskih skupnosti in naselij v izobraževalnih in kulturnih aktivnostih za javnost – kot to deluje v romskem naselju Kamenci, občina Črenšovci v Prekmurju. Želimo, da bi tovrstni projekti navdihnili tudi druge romske skupnosti. Tako se bo širila mreža podobnih projektov »srečevanja« po Evropi.
Označba »kulturne poti« povezana z dvajsetletnim programom Sveta Evrope, je način predstavljanja koncepta »potovanja skozi čas in prostor«.

Irena Guidikova, Svet Evrope

Novice (portala Roma Routes)

Poročilo iz zaključne konference - Heidelberg v angleškem jeziku

Vabilo na zaključno konferenco

Romska pot - predstavitev delovanja (pdf, 4,39 MB) v angleškem jeziku

Zaključna konferenca Heidelberg, Nemčija 15. marec 2012

Romska pot - Slovenija na Roma Routes