Slovenski etnografski muzej

Logo razstave Marimekko
From 
1. July 2009
TO 
18. October 2009

Katalog

1.julij - 18. oktober 2009 (podaljšano do 3. januarja 2010)

Marimekko

Tekstilije, moda, arhitektura

1.julij - 18. oktober 2009 (podaljšano do 3. januarja 2010)

Razstava prikazuje več kot pol stoletja dolgo zgodovino Marimekka. Osredotoča se na delo nadarjenih oblikovalk, ki so oblikovale identiteto podjetja in sledile burnemu vzponu lokalne tekstilne tovarne do mednarodno priznane blagovne znamke.

 

Marimekko je bil ustanovljen leta 1951 v Helsinkih na Finskem po zamisli karizmatične in vizionarske Armi Ratia. Ime podjetja – v dobesednem prevodu “Marijina obleka” – ima različne interpretacije; odraža mnogoterost asociacij in dvojnosti, ki označujejo estetiko Marimekka: nacionalno in mednarodno, tradicionalno in moderno, ruralno in urbano, naravno in tehnološko. Uvedba Marimekka v petdesetih letih je pomenila oblikovalsko senzacijo, ki se je razširila po svetu. Je eno prvih tekstilnih in modnih podjetij v povojnem obdobju in kasneje. Izrazito veliki tekstilni vzorci in nekonvencionalno krojena konfekcija so prinesli barvitost in neformalnost v siceršnje oblikovanje in svet mode.

Marimekko je neločljivo povezan s Finsko, kar je podrobno načrtovala Armi Ratia. Izdelki so bili poimenovani s finskimi imeni, tekstilnim vzorcem so bili za zgled historični motivi, obleke pa so vsebovale prvine tradicionalnih finskih oblačil.
V vsej zgodovini Marimekka so o njegovi ideologiji in estetiki odločale ženske z Armi Ratio na čelu; ta je pridobila obetavne mlade oblikovalke – Maija Isola, Annika Rimala, Vuokko Nurmesniemi – in gojila atmosfero sproščene ustvarjalnosti. Sodelovanje med Ratio in dovzetnimi, naprednimi oblikovalkami je omogočilo nastanek koncepta novega življenjskega stila. Marimekko je svojo proizvodnjo razširil in vanjo vključil artikle stanovanjske opreme in arhitekturo.