Subscribe to RSS - Pivovarna Union Laško

Slovenski etnografski muzej

Pivovarna Union Laško

Leta 2018 smo v Slovenskem etnografskem muzeju sklenili dogovor s Pivovarno Laško Union, da bomo skupaj skrbeli za ohranjanje dediščine slovenskih blagovnih znamk Pivovarne Union Laško.

Sodobna potrošniška družba in neprestane gospodarske spremembe imajo lahko namreč nepredvidljive vplive na obstoj slovenskih blagovnih znamk. Predvsem v dobi recikliranja se embalaže današnjih izdelkov lahko hitro uničijo. Zaradi številčnosti gradiva in izdelkov s katerimi smo obkroženi v sodobnem času in v vsakdanjem življenju je pomembno, da predmete široke potrošnje hranimo tudi v SEM. Zato smo s podjetjem Pivovarna Laško Union sklenili dogovor o hranjenju izbora njihovih izdelkov, ki jih prodajajo pod slovenskimi blagovnimi znamkami: Laško, Union, Zala, Sola, Oda in Jabolčni tat. Za Pivovarno Union Laško pa naše sodelovanje pomeni strokovno dokumentacijo blagovnih znamk Pivovarne Laško Union, predvsem pa skrb za načrtno in stalno ohranitev. Pivovarna Laško in Pivovarna Union imata skoraj 200 letno tradicijo, kar še posebej poudarja pomen ohranjanja njegove dediščine.  

Pivovarna Laško je nastala leta 1825 v Laškem, Pivovarna Union pa leta 1864 v Ljubljani. Od leta 2016 sta združeni v Pivovarno Laško Union, ki je največji proizvajalec pijač v Sloveniji. Podjetje je od leta 2016 v lasti nizozemske družbe Heineken, a še vedno ohranja slovenske blagovne znamke: Laško, Union, Zala, Sola, Oda in Jabolčni tat. V Slovenskem etnografskem muzeju hranimo embalaže pijač, ki jih v pivovarni proizvajajo danes.