Domov » Aktivnosti koordinatorja » TEREN: Odprtje plaže s kranjsko steno na Savi v Črnučah

TEREN: Odprtje plaže s kranjsko steno na Savi v Črnučah

Plaža Sava. Foto: M. Špiček, 2018V četrtek 31. maja 2018 je v okviru Evropskega leta kulturne dediščine ob Savi v Črnučah potekalo odprtje plaže na Savi, kjer je kot nesnovna dediščina in tradicionalna tehnika urejanja vodotokov predstavljena kranjska stena. Dogodka se je udeležil predstavnik Koordinatorja Miha Špiček. Organizator dogodka je bil Inštitut za vode Republike Slovenije kot pobudnik za vpis kranjske stene oz. lesene kašte v slovenski register nesnovne dediščine, v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana kot investitorjem ureditve plaže ob Savi.

Gradnja kranjskih sten ali lesenih kašt je tehnika, ki se uporablja pri urejanju vodotokov in sanaciji erozijskih žarišč ter pogojno stabilnih pobočij. Za gradnjo kranjske stene se uporabljajo rešetkasto sestavljena debla in kamen. Gradnja kranjskih sten je bila julija 2013 vpisana v Register nesnovne dediščine.

Plaža Sava. Foto: M. Špiček, 2018Plaža Sava. Foto: M. Špiček, 2018Plaža Sava. Foto: M. Špiček, 2018

Plaža Sava. Foto: M. Špiček, 2018Plaža Sava. Foto: M. Špiček, 2018Odprtje plaže na Savi. Foto: M. Špiček, 2018