Domov » Aktivnosti koordinatorja » TEREN: Januar 2019

TEREN: Januar 2019

V mesecu januarju 2019 so predstavniki Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine Anja Jerin, Nena Židov in Miha Špiček dokumentirali dva dogodka in del procesa priprave mohanta.

4. januarja je na Perovem pri Kamniku potekalo trikraljevsko koledovanje, na katerem se ja zbrala množica domačinov. Dogodek, ki ga je organiziralo Športno kulturno društvo Dober dan s Perovega (zanj ena od glavnih organizatork Marta Zabret), in ga je dokumentirala Anja Jerin, je potekal na Spodnjem Perovem pri Grošanovih jaslicah. Začel se je s prihodom sv. treh kraljev, ki so s koledniškimi pesmimi pozdravili obiskovalce. Vsem prisotnim so zaželeli zdravja in blagoslova v novem letu. Ob koncu so trije kralji prisotne naprosili za skromne darove, ki jih bodo namenili misijonu. Po koncu dogodka so organizatorji zbrane povabili na prigrizek in pijačo, ki so ju zagotovili domačini s Perovega. V preteklih letih je prireditev potekala različno – včasih so kolednice zapeli le sv. Trije kralji, drugič so za glasbene vložke poskrbeli glasbeniki z električnimi kitarami, ali pa so se kolednikom pridružili člani Mestne godbe Kamnik. Trikraljevski obhodi potekajo po različnih krajih v Sloveniji, kjer sodelujoči na različne načine zbirajo darove za misijon (predstava, obhodi po hišah).

Sv. trije kralji na Perovem. Foto: A. Jerin, 2019 Sv. trije kralji na Perovem. Foto: A. Jerin, 2019 Sv. trije kralji na Perovem. Foto: A. Jerin, 2019

12. januarja je Miha Špiček v sirarni na kmetiji Pr' Kramar v Nemškem Rovtu dokumentiral del procesa priprave mohanta. Ogledal si je njihove proizvodne prostore, opremo in del procesa priprave mohanta. Družina Rozman je ena od štirih registriranih proizvajalcev sira mohant.

Označevalna tabla kmetije Pr' Kramar. Foto: M. Špiček, 2019 Priprava mohanta v kmetiji Pr' Kramar. Foto: M. Špiček, 2019

Priprava mohanta v kmetiji Pr' Kramar. Foto: M. Špiček, 2019

Na Antonovo nedeljo 20. januarja 2019 je v Tomišlju pri Igu potekala licitacija krač in salam, ki sta jo dokumentirali Anja Jerin in Nena Židov. Licitacija je potekala pred župniščem v Tomišlju (Tomišelj 22) po nedeljski sveti maši, ki se je v cerkvi Kraljice rožnega venca pričela ob deveti uri dopoldne. Pri maši so darovane mesnine blagoslovili in sv. Antonu Puščavniku namenili priprošnje za zdravje živine. Sledila je licitacija, pri kateri so zbrani denar namenili v cerkvene namene (popravilo stopnic, ki vodijo k cerkvi).

Licitacija krač in salam v Tomišlju. Foto: A. Jerin, 2019Licitacija krač in salam v Tomišlju. Foto: A. Jerin, 2019Licitacija krač in salam v Tomišlju. Foto: A. Jerin, 2019