Domov » Koledar dogodkov » »Preplet niti: razstava o tkanju in tkalcih«, Rokodelski center DUO Škofja Loka, 30. maj 2017

»Preplet niti: razstava o tkanju in tkalcih«, Rokodelski center DUO Škofja Loka, 30. maj 2017

30/05/2017

Vljudno vabljeni na ogled razstave

»Preplet niti: razstava o tkanju in tkalcih«

Tkanje je eden najstarejših načinov izdelovanja tkanin in tudi na Škofjeloškem se je od nekdaj tkalo – že na freski Svete nedelje v Crngrobu iz 15. stoletja je platnarstvo upodobljeno kot ena pomembnejših gospodarskih panog. Loško ročno tkano laneno platno je bilo cenjeno tako doma kot v tujini. Domača pridelava lanu in izdelava platna pa je s prihodom bombaža in industrijskega tkanja počasi zamirala.

Znanje pridelave in obdelave lanu ter tehnik tkanja se je na Škofjeloškem kljub temu ohranilo. Danes izdelavo tkanih izdelkov nadaljujejo in nadgrajujejo sodobni rokodelci, tkalci in tkalke. Na razstavi prikazujemo postopek izdelave lanenega platna, tkanje trakov na statvah, tkanje volne, barvane z rastlinami in sodobne tkalske izdelke.

Na razstavi sodelujejo TD Davča, Bojana Ažman, Lučka Tičar, Ladka Peneš, Albina Jamnik, Zavod EkoAlt Vindol, Tkalski atelje Slovenskega etnografskega muzeja in Loški muzej Škofja Loka.

Na ogled bosta tudi etnološki film »Pridelava in obdelava lanu v Davči« (2013) in arhivski posnetek »Pletenje jalb« (1934), Milovan Gavazzi – arhivski posnetek hrani Hrvaški državni arhiv.

Razstava bo na ogled v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka med 30. 5. in 30. 6. 2017.

VABILO