Domov » Koledar dogodkov » Odprtje razstave Škoromatija, SEM, 8. februar 2019

Odprtje razstave Škoromatija, SEM, 8. februar 2019

Datum dogodka:

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave Škoromatija: Pustna šega v Hrušici (Brkini) avtorice mag. Adele Pukl, na kateri bo ta pustna šega predstavljena s 4 starimi pustnimi maskami iz 60-ih let 20. stoletja in 5 sodobnimi pustnimi maskami (škoromat z zvonci, kleščar ali škopit, poberin, pepeljuhar in cunjar). Ostali liki (turek, ženin in nevesta, ta debel, medved Marko z gospodarjem, ciganka, ti zeleni, muzika, hudič, cingesar, lovec, orna kulca, ta mrtev tega živga nosi, dimnikar, sejalec, gozdar), ki so del pustne poberije v Hrušici, bodo predstavljeni s fotografijami. Na ogled bo tudi film o pustni poberiji po vasi Hrušica v Brkinih (10’).

SEM kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine je leta 2012 pripravil predlog vpisa škoromatije  nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine. Preko terenskega dela in raziskav se povezujemo z različnimi nosilci nesnovne kulturne dediščine kamor sodijo tudi hrušiški škoromati. Tako je tokratna razstava plod uspešnega terenskega dela kustosov SEM in delovanja Koordinatorja.

Odprtje razstave bo 8. februarja 2019 ob 12. uri v razstavni hiši SEM.

Razstava bo na ogled do 10. marca 2019.