Domov » Koledar dogodkov » Odprtje razstave Nesnovna kulturna dediščina Srbije, SEM, 15. maj 2018

Odprtje razstave Nesnovna kulturna dediščina Srbije, SEM, 15. maj 2018

Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine vas v sodelovanju z Etnografskim muzejem iz Beograda v torek 15. maja 2018 ob 18. uri vabi na odprtje razstave Nesnovna kulturna dediščina Srbije, ki bo potekalo v razstavni hiši SEM.

Nesnovno kulturno dediščino ali živo kulturno dediščino, kot jo pogosto imenujemo, spoznavamo s pomočjo praks, predstavitev, izrazov, znanj, veščin, orodij in predmetov, značilnih za preteklo pa tudi sodobno življenje neke skupnosti. Nesnovna kulturna dediščina se kot izraz identitete skupnosti prenaša iz roda v rod in nosilcem zagotavlja občutek pripadnosti.

Etnografski muzej v Beogradu se od ustanovitve leta 1901 z etnološko-antropološkimi, etnomuzikološkimi, etnolingvističnimi raziskavami in s pridobivanjem znanja o družbenih praksah in obredih, običajih, verovanjih, ustnem izročilu, obrtnih veščinah in znanju posveča proučevanju tradicionalnega načina življenja in ima zato pomembno vlogo pri uveljavljanju novih načinov varovanja »žive« kulturne dediščine. Novi sistem, vzpostavljen na temelju izkušenj in smernic Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine (2003), ki jo je Srbija ratificirala leta 2010, prepoznava pomen sodelovanja nosilcev kulturne dediščine in strokovnjakov, ustanov in lokalnih skupnosti pri varovanju dediščine; sodelovanje kljub spreminjanju oblik in vlog poteka še danes. Oblikovana mreža strokovnih teles, ki jo sestavljajo Nacionalni odbor za nesnovno kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo in informiranje Republike Srbije, Komisija za vpis na nacionalni seznam, mreža regionalnih koordinatorjev in Center za nesnovno kulturno dediščino pri Etnografskem muzeju v Beogradu, je v Srbiji vzpostavila institucionalni okvir za sistemsko in organizirano varovanje nesnovne kulturne dediščine.

Razstava Nesnovna kulturna dediščina Srbije bo na ogled do 3. junija 2018.

VABILO