Domov » Koledar dogodkov » Klekljarski dan na Velikem Dolu, 13. oktober 2018

Klekljarski dan na Velikem Dolu, 13. oktober 2018

Vabljeni na klekljarski dan, ki ga 13. oktobra 2018 v Velikem Dolu organizira Kulturno društvo Kalunca.

Letos so osrednja tema čipke na oblačilih prednikov, zato so pripravili dve delavnici. Prva, klekljanje pečne čipke, je namenjena bolj izkušenim klekljaricam, druga, šivana čipka, pa je primerna za vse ljubitelje ročnih del. Obe čipki sta nekoč krasili oblačila primorskega prostora, danes pa lahko z njima okrasimo marsikaj. Delavnici bosta potekali od 9ih do 13ih v šoli na Velikem Dolu, obvezne so prijave na kd.kalunca@gmail.com ali na 031 586 546.

Z osrednjo temo se povezuje tudi letošnje predavanje. Ob 14:30 bo v dvorani šole o čipkah in vezeninah v oblačilni dediščini Slovencev spregovoril dr. Bojan Knific.

Tudi letos pripravljajo ocenjevanje čipkastih jabolčnih pit in vabijo vse, ki radi pečete, da prinesete jabolčne pite, ki jih bo ob 16-ih ocenjevala strokovna komisija. Najboljša in najlepša pita bosta nagrajeni. Več informacij o ocenjevanju dobite na 041 281 644.

Dogodek pa bodo dopolnjevale razstave, ki bodo postavljene na ogled od 8:30 do 18:30. V cerkvi bo gostovala klekljarska skupina Ribice iz SKD Lipa Bazovica. Vaščani Velikega Dola bodo pokazali svoje čipke in vas spremenili v Čipkasti Dol. V šoli pa vas bo pričakalo 5 razstav. Mentorice obeh delavnic bodo razstavile pečne in šivane čipke. Uvajajo novo serijo razstav Douske tašče, kjer bo prva razstavljala svoje rišeljeje Marija Kokalj. Nadaljujejo pa z razstavami klekljaric z Dula, tokrat klekljane rožice Laure Markuža. Seveda pa bo svoje delo pokazala tudi domača klekljarska skupina Klinčki in kušinčki, ki je s prijateljsko skupino z Irske pripravila irsko obarvane čipke.

Kulturno društvo Kalunca Vas vabi, da z njimi preživite lep jesenski čipkarski dan.

VABILO - RAZSTAVE